Thursday, February 7, 2013

Nädala raamat: Johan Theorin. Minevikuvarjud

Taas kord huvitav leid põhjamaade krimižanrist. Seekord Rootsi autori esimene ja seni ainus eesti keelde tõlgitud raamat. Tegevus toimub väikesel Ölandi saarel, inimeste igapäevaelu kirjeldus on paljuski sarnane Eestis toimuvaga: äärealade püsielanikud kolivad linna, mistõttu külad on enamuse aja aastast kummituslikult tühjad, ainult suvel kihavad kõik looduskaunid kohad turistidest.
Raamatu pealkirigi vihjab sellele, et jutu sündmustik keerleb palju mineviku ümber. Möödanikus on peidus üks õõvastav saladus, mis ei anna inimestele rahu. Ses mõttes ei pea raamatus pettuma, et see sünge paatos, mis lugemise ajal pidevalt hinge rõhub, saab väga huvitava lõpplahenduse. Kuigi raamatu keskel kohati tegevus mõjub uimasena, on loo lõpp seda kannatust väärt.
Tagantjärele mõeldes, see jutustus on nauditav oma looduslähedase atmosfääriga, üheks oluliseks „tegelaseks“ on saare üks omanäoline pinnavorm, loopealne – õhukese mullakihiga poollooduslik kadakane karjamaa. Selle kummalise loodusega kooskõlas õhustiku iseloomustamiseks sobib väga hästi üks lause raamatust: „Päikesepaistes oli nukrust, et kõik polegi nii ilus kui paistab.“ Looduskirjeldust pole küll ülearu palju, aga ta on väga oluline tajumaks saareelanike hingeelu. Külmad meretuuled, karge õhk, kõike endasse mähkiv valge udu – kui lihtne on mõelda end sinna saare peale oktoobrikuu jaheduses, mil loo tegevus toimub.
Mineviku saladusi torgib üks vanadekodus elav 80-aastane mees seetõttu, et esiteks vaigistada omaenda süümepiinu ning et tema leinav tütar saaks lõpuks hinges rahu tunda. Autor kirjeldab nii ehedalt vanaduse vaevusi, et mul tekkis huvi, kui vana siis kirjanik ise on. Selgus, et raamatu avaldamisel Rootsis vaid 44-aastane – „elu parimad aastad“ – nagu autor laseb ühel kõrvaltegelasel raamatus öelda.
Siiralt Teile lugemissoovitust jagades, Lagle

No comments:

Post a Comment