Friday, February 22, 2013

Nädala raamat: Tõnu Õnnepalu. Mandala

Kui Te olete Tõnu Õnnepalu raamatuid varem lugenud, siis tõenäoliselt esimene sõna, mis mõtetesse ilmub iseloomustamaks tema stiili, on nostalgia. Kadunud aegade igatsus, varem olnu, mis iial tagasi ei tule kui siis ainult mälestustes. Või pimedal talveõhtul küdeva kaminatule ees oma lemmiktugitoolis kerra tõmbununa mõnda Õnnepalu raamatut sirvides saab mälestustevoo meeltesse manada: lapsepõlve lõhnad, värvid, värelused. Rõhk on just aistingutel. Õnnepalu sõnad toovad lapsepõlve muretu maitse suhu.
Seetõttu ma imestan, et sügisel väga edukalt läbi viidud Mandala reklaamikampaanias lubati, et see uus raamat on hoopis midagi muud. Mina leidsin eest aga juba tuttava stiili. Õnnepalu kirjutab Mandalas Eesti elust (kõrvalepõikeks siia seos: mõni aeg tagasi meelest läinud kultuuritegelane ütles, et Eesti kirjanik peakski kirjutama Eestimaast, sest see on ainus asi, mida eestlane väga hästi tunneb!): kuidas riigikorra vahetumisel kolhoosilaudad tühjaks ning maad sööti jäid, kuidas külades elu välja sureb, kuidas pereisad väljaspool Eesti piire tööl käivad, kuidas omaksed neid koju ootavad. Ausalt öeldes, väga masendav tunne tuleb peale… Ainult Õnnepalu nostalgiline stiil päästab Mandala. Lisaks veel ka raamatu imeilus kaanekujundus. Kollane ja oranž paitavad pimedusest väsinud silma.
Aga kui Te soovite meenutustes lapsepõlve tagasi minna, siis võtke kätte Õnnepalu Paradiis ja Te tunnete, kuidas suvine päike soojendab ihu ning kuulete kõikjal rõkkavat putukate suminat ja taamal karjamaal õrna lambamääd…
Siiralt Teile lugemissoovitust jagades, Lagle

No comments:

Post a Comment