Thursday, December 5, 2013

Nädala raamat: Amélie Nothomb. Sinihabe

Siin on tegemist erilise pärliga lugemismaailmas! Raamatus on rikkalikult lopsakas ja humoorikas barokne dialoog, see on väga nauditav.
Kaasaegne sinihabe, don Elemirio on hullumeelne, kes elab 16.sajandis, peab oma ametiks hispaanlaseks olemist, s.t. väärikas olemist. Vabatahtlikult oma häärberist ei välju, pole 20 aastat väljas käinud: „Välismaailm šokeerib mind oma labasuse ja igavusega.“ Too ekstsentrik saab küll reaalsusest aru, kuid leiab, et parema meelega elaks ta vasallsüsteemi rakendava monarhia alluvuses, mida enam tänapäeval kahjuks kusagil ei eksisteeri.
Don Elemirio üürib oma villas ühte tuba, et soetada selmoel naissuhteid, „keda pärjan oma huviga“ – hahaa! Seni on 20 aasta jooksul teadmata põhjusel kadunud kaheksa naisallüürnikku, raamatu peategelane Saturnine on siis järjekorras üheksas. Kuid vastu ootusi kujuneb too noor naine parajaks vastaseks.
Moodsa sinihabeme kulinaarne talent on hämmastav. Kõik, mis ta valmistab, lausa sulab suus. Samuti oskab mees riideid õmmelda. Muidugi pärast mitmeid rikkalikult barokseid dialooge Saturnine armub maja peremehesse: „Ma olen samasugune idioot nagu teised.“
Mis edasi saab ning mis siis juhtus nende kaheksa eelmise naisega, seda peate juba ise lugema! Raamat on äärmiselt lühike, soovitan seda külluslikku dialoogi nautida aeglaselt lugedes!
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment