Thursday, January 15, 2015

Nädala raamat: Jonathan Tropper. Siia teid jätan


Siin on midagi huumorisõpradele. Täpsemalt määratledes on tegemist naeruga läbi pisarate. Peategelase, 30ndates eluterve mehe Judd Foxmani elu kisub vägisi rööbastelt maha: ta avastab oma naise armuafääri ja too kolmas pool pole keegi muu kui Juddi ülemus. Nii on Judd ühtäkki kodutu, töötu ning lahutuse ootel. Et asjad saavad alati hullemaks minna, sureb tema isa ning terve perekond koguneb nädalaks ema majja juutide kombal leinanädalat šivat läbi viima.
Ja juhtuma hakkab nii mõndagi selles düsfunktsionaalses perekonnas. Judd nendib: „Mingil hetkel kaotad sa pildi oma tegelikest vanematest; sa näed lihtsalt hunnikut minevikku ja lahendamata probleeme.“ Lisaks pulbitseb pinnale vendade vaheline vana vaen. Nii on nädal täis teineteise aasimist, pereliikmete vigade kallal närimist, mõttes omaenda probleemidega heitlemist. Kuid selle nädalaga saab paljugi selgemaks. Judd mõistab, et ta igatseb oma isa, armastab kõiki pereliikmeid ning tasapisi saavad kõik suhted klaaritud.

See raamat ei ole Teie jaoks, kui Teile ei sobi must huumor. Lisaks on raamatus ohjeldamatult sigimiskirjeldusi (nii reaalseid kui ka kujuteldavaid) ja ka väljendusi, mis paiknevad meie ühiskonna sündsuspiirist allpool. Vähem pepsid lugejad saavad aga kindlasti suure kõhutäie naerda ning kauba peale tõdemuse, et on kaugelt hullemaidki perekondi kui see, kuhu ise saatuse tahtel sündisin.

Ameerika kirjanikult on Siia teid jätan esimene eesti keelde tõlgitud romaan. Raamatu põhjal on eelmisel aastal linastunud ka samanimeline Hollywoodi film, mida ma pole kahjuks veel näinud, aga kindlasti on mul plaanis seda vaadata.
Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment