Thursday, June 11, 2015

Nädala raamat: Milan Kundera. Naeru ja unustuse raamat

Naeru ja unustuse raamat koosneb seitsmest novellist, mõned tegelased korduvad erinevates osades. Kundera mõtiskleb meie elu universaalsetel teemadel – headus, kurjus, armastus, vananemine, surm. Teos on ka autobiograafiline tagasipõige kirjaniku elusaatusele: kuidas Kundera oli sunnitud sotsialistliku režiimi poolt tagakiusatuna tollasest Tšehhoslovakkiast läände põgenema; pagulase eluolu, kuidas mälestused on jäänud kodumaale. Eriti toonitab Kundera, et kommunism on mäluta maailm, inimesed on nimetud, ajupestud, tagakiusatud, ajalugu on korduvalt ümber kirjutatud.

Niisiis Kundera jätkab ka selles raamatus oma tavapärast kujutuslaadi: ta räägib iseenda elust ja kogemustest. Mõtted ajaloost, ühiskonnast on vaheldumisi eraelu seikadega. Esseistika ilukirjanduslikus kastmes. Toon välja ühe mõttekatke:

Nad [propagandistid] väidavad, et tahavad tulevikku kaunimaks vormida, ent see ei vasta tõele. Tulevik on kõigest ebaoluline tühimik, mis ei huvita kedagi, aga minevik on tulvil elu ja selle nägu ärritab, tekitab mässu, haavab sedavõrd, et tahame seda hävitada või selle üle võõbata.“ Kundera mõtleb selle all nii inimese isiklikku elu kui ka ajaloolist maailmavaadet üldisemas plaanis.

Nüüd prantsuse kirjanikuks peetud Milan Kunderalt on eesti keeles ilmunud arvukalt raamatuid: 9 romaani (neist vast kõige kuulsam on Olemise talumatu kergus), 2 jutukogu ning 2 esseede kogu.

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment