Friday, March 4, 2016

Nädala raamat: Pajtim Statovci. Minu kass Jugoslaavia


Minu kass Jugoslaavia on hämmastavalt aus raamat. Oma lugu jutustavad vaheldumisi kaks peategelast, 1993. aastal Kosovost Soome migreerunud ema ja poeg. Lugeja saab aimu Balkani rahvaste eripärasustest, albaanlaste traditsioonidest ja kommetest, pagulaste raskest sisseelamisest Soome ühiskonda.

See raamat räägib üksildusest, oma juurtest lahtirebimisest, oma päritolu häbenemisest, illusioonide purunemisest. Kordan veel, see on hämmastav raamat.

Miks rändab perekond viie väikese lapsega oma kodumaalt võõrsile? Et ellu jääda. Et pääseda tagakiusamise ja terrori eest. Aga mis hinnaga? Võõral maal ei võeta pagulast iial omaks, ta eneseväärikus tallatakse maadligi. Kui kodumaal sõjaolukord laheneb ning sinna tagasi minnes on väljarändaja ka oma kodus võõraks jäänud, sest ajad muutuvad, keel muutub.

Huvitav oli lugeda väikest Balkani rahvaste välimäärajat albaanlase silme läbi: „Bulgaarlasel olid head kaubategemise oskused, kuid vilets inimeste tundmine; serblane oli õel, südamelt ja hingelt kalk; makedoonlane oli ennasthävitavalt enesekindel ehk kergesti petetav; bosnialane valetas nii palju kui muu äri kõrvalt jõudis; aga albaanlane, talle võisid kindel olla nagu kaljule.“

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment