Thursday, September 1, 2016

Nädala raamat: Audrey Magee. Avantüür


Pärast pikka ning kosutavat suvepausi on Nädala raamatu rubriik tagasi! Vahepeal olen küll nii mõndagi lugenud, aga kui ei ole seda tunnet, et tahaks ja oskaks oma tähelepanekuid ja mõtteid jagada, siis on parem olla tasa ja end koguda, eks ole.

Suve kustumatuim lugemiselamus oli kahtlemata Iiri kirjaniku Audrey Magee debüütromaan Avantüür. On kahte sorti sõjaromaane: esimesed, mis õigustavad sõjapidamist ning teised, mis kirjeldavad sõja mõttetust. Avantüür kuulub kindlasti viimasena nimetatute hulka ning neid on, ma usun, rohkem kirja pandud kui esimesi.

Audrey Magee näitab, kuidas inimene, kes tavalises tsiviliseeritud maailmas on igati rahumeelne ning ei tee kärbselegi liiga, muundub sõjaolukorras roimariks, kes ei löö risti ette ühegi jälkuse ees. Et ellu jääda. Sest muu ei oma tähendust.

Avantüür on saanud palju häid arvustusi ning nimetatud mitmete mainekate kirjandusauhindade nominendiks. Näiteks on öeldud raamatu kohta nii: „Julge ja üdini aus romaan ahnusest ja moraalsest tühjusest.“

Teile lugemiselamusi soovides, Lagle

No comments:

Post a Comment